det handlar om förväntan och vårmelankoli

Känner att jag helst levde i en tecknad serie eller i världen som härskar i "Who framed Roger Rabbit?". Jag känner mig som en Karin Boye-dikt inuti, en som handlar om odefinierbar längtan och rädsla. Våren är en melankolisk tid, jag säger då det.

så går en påsk i från vårt liv och kommer aldrig åter

Nu skall vi ta en riktigt fet väg genom dagarna som stämplats påsk. Mest bara bilder på mat, fast jag lovar och svär att jag gjort en massa annat också. Maten kan ju inte rå för att den är så estetisk och enkel att fota? Och det ger bara en aning oroande inblick i dagens melodi - upplev din vardag genom en lins.

Men om vardagen är så här smaklig upplever jag att problemet är marginellt. Sesamlax med avocado och wasabi-limesås förgyllde fredagen.

Med egna liljevita händer slevade jag ihop citronpaschor för lördagens brunch.

Och brunch blev det på lördagen. O, så det blev. Så här kan det se ut när den förbereds.

Så här kan den se ut färdig. Alla sallader var verkligen goda, men kanske den ändå bästa: blanda kikärter, bulgur, avocado, tomater, vitlök, lök, spenat, koriander i härlig röra, gör sås på citronsaft, olivolja, dijon. Flingsalt och peppar, fääärdig, och dödens gott ungefär.

Croissanter, smoothie och olika safter gör bruncher bra.

Bröd med gullig omkrets.

Smör med flingsalt är syndigt gott.

Efter festen, tomma kakfat, espressomuggar och skumpaglas. Och min älskade stol, förstås.

Svärmor lämnade efter sig choklad.

Vi fann det vara gott. Som extra bonus innehåller de guld och silver.

Lite lamm hör påsken till. Lite som vitlök.

Det var så gott att jag kunde ha gråtit.

Under en av promenaderna fann jag älskade eviga elden omringad av en evil circle. Min teori är att den skyddas av allt det roliga vi haft runt den och alla laskor skumpa. Snö kan ej växa där.

Pappa hade i vanlig ordning skapat estetisk påskmiddag. Där satt vi i timmar och var högljudda.

Massa bestick och honungsmelon med rucola.

En fårfiol. Får alltid Bröderna Lejonhjärta-känsla av fårfioler. Hubert ger en åt Skorpan, faktiskt, innan hans flykt över bergen. Känner mig alltid en del av uråldriga traditioner och lägerledar och så när jag äter fårfiol. Andra ser mig som en del av mordiska traditioner som dödar och torterar djur. Bröderna Lejonhjärta känns myisgare.

Tulipaner och påskägg.

Dadlar med marsipan.

Mammas och pappas fantastiska kitchbalkong. Och darling mama läser förstås samma böcker med samma frenesi som jag. Vi har alla fått nördgenen.

Promenader och kaffe. Och herre, hav, öppet hav, i sikte!

Lite vittvin har väl aldrig skadat någon?

Alltså färska bär, jag har saknat er.

Kaffe på Mattolaituri, där vilade ögat. Med samma vän traskade vi med paranoida steg över isen och lovade varandra dyrt och hederligt att detta fick bli sista ispromenaden. Kaffe på klippa kändes märkbart tryggare. När man ser öppna havet känns isen inte mera som en hållbar lösning. Mer som en hålbar dito.

På måndagen bjöd svärmor på en sista påsksväng. Här i väntan på espresso och pascha.

I dag är det tisdag och världen är ny och förväntansfull.

en plats i solen - även det stora påskinlägget

Jag är drabbad av oidentifierbart svårmod kring framtid och arbete, men försöker tina upp min bottenfrusna och svarta själ med trevliga ting. Helst ett ordentligt jobbkontrakt också, för att vara helt ärlig, men vi skall väl försöka vara mindre petiga och koncentrera oss på de där goda citronerna livet ger oss och som disneyaktigt folk menar att vi skall göra citronjuice av.*

Så jag har bland annat piggat upp dagar med goda smoothies (en kompis påpekade att denna ser ut som mosad My Little Pony, hahahaha, mvh, er massaker av My Little Ponies) och grönt te.

Gjort sallader för att nära min kropp.

I ärlighetens namn överraskats av dagsljuset i mitt hem, de få gånger jag haft äran att få vistas där i ljusa timmar. De ljusa timmarna förökar sig likt amöbor, till min stora glädje. Jag skulle säkert kasta snögrus på den som nu uttryckte en ovilja mot ljusare dagar.

Tilltalats av färgerna på vår matta. Med jämna mellanrum drabbas jag ju som tidigare nämnts av tanken att bli fräsch och sedesam som en yogimästare. Då vill jag helst att allt gick i nyanser av grå och beige, jag vaknade fem varje morgon för att skrutta ut ur min säng, jogga (herregud, LÖPA) minst tio kilometer, tänja min kropp, skrubba den ren med havssalt och kalla avrivningar, dricka broccolismoothie till frukost, och ha bara välstrukna linnekläder.

Jag har druckit kaffe i solen på vår terass och läst vetenskapligt alster.

Solkatter dansade i mina ögon och mitt hjärta smalt en aning ens. Sedan visade sig att jag var utlåst.

Har skapat allehanda smoothoes, hittills bäst är: jordgubbar, banan, kiwi, turkisk yoghurt, juicen från några apelsiner, rikligt med koriander, kokosflarn.

Lunchat med Ida-Lina på Trocadero, salladsbordet är legendariskt. Det tycker jag Ida-Lina också borde vara.

Har städat hemma och köpt tulpaner.

Hela vårt hem är fyllt av örter. Tror och tycker att vi alla mådde bättre om vi åt mest grönt.

Jag färgade ägg för sådant hör påsken till, menade Jesus inte. Påsken är en underbar helg, tycker jag, så kravlös för oss hedningar. Dessutom är påsken kanske den mest hedniska av alla våra kristna helger. bland annat ägget är gamla symboler för sexualitets- och fertilitetsgudinnor. ** Lägg in lite häxor, påskris och eldar samt en relativt traditionsfri mattradition och vi har oss en mycket tilltalande helg. Lamminrefilé, röror, sallader, choklad, vad finns det där att inte tycka om? Om man inte tycker kött är ond oh bråd död och köttätare lucifers sändebud på jorden, förstås.

Så här fina blev mina hednaägg.

Köket är fyllt av solljus, citrusfrukter och påskliljor.

Om man är fri och ledig och borde skriva kan man tillreda pastellfrukost.

Hur marsmånad ser ut i vår väggkalender.

Vi har solpromenerat. Hit ville mamma och pappa flytta en gång i tiderna, men vi barn stretade emot så innerligt effektivt att vi aldrig flyttade. Bra tänkt där, child-me, you're an idiot. Havet öppnar sig där bakom muren, fri sikt från tre håll.

Allt får väl inte kännas så ångestladdat, när vintersatan äntligen håller på att förlora? öppet hav och torr asfalt i sikte, ohoj. På promenaden gick jag tidvis omkring och pekade på smältande snön och skrattade maliciöst.

Senigen, lite finns det ännu att jobba på.

* Vi måste förövrigt tala om hur Disney framställer inte kön (undrens tid är ej förbi), utan KLASS, i många av sina filmer. Fram för allt klass på axeln herre-betjänt. Betjänten som inte finns utan sin herre, betjänten vars livsuppgift är sin herre, och det självklara i att betjäntens egna subjektskap finns helt enkelt inte, utan står alltid i oproblematiserat förhållande till sin herres varande. Skönheten och odjuret prima exempel på detta.

** även ORMEN och TRÄDET är uråldriga symboler för kvinnlig sexualitet, just från de områden var de semitiska religionerna judendom, kristendom och islam fick sin begynnelse. Låter det bekant? I gamla testamentet låter man bekvämt nog de långt äldre än bibeln-symbolerna för frisk och fri sexualitet bli det som fäller kvinnan i famnen på arvssynd. Praktiskt! Kvinnan är ju den verkliga demonen i bibeln och kristendom (tja, i alla semitiska religioner), nämns i negativ mening långt fler gånger än djävulen. Inget har lika mycket jobbat för att begränsa kvinnor och fram för allt kvinnors sexualitet som kristendomen. Tack för det, kompisar!

myten om rund falafel

Alla ni som så där hipp som happ kastar ihop falafelbullar mest hela tiden och stoltserar med er RUNDA och VACKRA, direkt geometriska falafel, vad är er hemlighet?

Jag har två gånger försökt föda falafel till denna värld och den hånkskrattar mig i ansiktet. Första gången var det förvisso gott, men mer identifierbart med någonslags LÅDA, kanske en mycket kornig SOPPA. Andra gången valde jag att våldsamt modigt fritera, men det lände oss icke till fröjd, utan till mycket hårt sesamskal och mycket rinnigt och rått innanmäte.

Men lägg lite instagramfilter på, så är ju allt ändå frid och freud.

I och för sig borde jag kanskeha blivit varnad av att bullarna inte ens var fagra och symmetriska innan min jungfrufärd som oskulds-fritörska (en TAUTOLOGI).

Men resten var en fröjd för både det inre och yttre ögat.

en gång jag seglar i hamn

Jag har varit tyst som havet delvis på grund att jag åkt över böljan den blå till baltiskt grannland.

Några bilder från en resa som varit (de är få, var för upptagen med att ha det skönt):

Färjresorna var ovanligt ugna och sköna, vi läset böcker och jag köpte burkar på tax free. Bland annat Diors Nudeskin (!). Jag har ett perverst förhållande tilll burkar, bara Anna-Leena Härkönen förstår mig där, känner jag.

Badkar är ju himmelens sätt att berätta åt mänskligheten att ni är goda och bra. Detta skulle jag tänka om jag hade en tilltro till övernaturliga makter. Lite som snooze är belsebubs mäktigaste jordavapen.

Har med andra ord bott i badkaroch i badrock, och lite i pool och ångbastu.

Traskat på stan och som alltid ätit den bästa indiska maten jag ätit.

Utan att skämta sjöng jag oder i matens ära.

En av badstunderna. Som den goda nörd jag är repeterar jag A Song of ice and fire så att jag kan snart allt om det och kan titulera mig som GoT- Kännare vid sidan av Tolkien-kännare.

Frukosten var ypperlig, med juicebar. Jag drack underbar juice med bland annat mynta och äppel och äcklig juice med rödbeta.

Himlen var blå och sängen var större än hemmet. Rofyllt att blicka ut.

Sedan köpte vi sprit. För det var egentligen utflyktens andemening, att börja köpa sprit för bröltsi. Redan nu är det klart att ingen behöver gå törstig hem. Jag lovar inget om törsten nästa dag, däremot.

P.S. Får man köpa Jack Daniels till sitt bröllop, bara på grund av att flaskan är så cool, men innehållet ändå så hemskt?

Liberté, égalité, fraternité

I dag är inte vilken som helst dag. Det är Minna Canth-dagen, jämställdhetsdagen och dagen då man får börja underteckna medborgarinitiativet om känsneutral äktenskapåslag, Tahon 2013, Ja 2013.

Så gör det, alla ni som är för mänskliga rättigheter och lika värde inför lagen. I tiderna var inte t.ex. kvinnor jämställda män inför lag och det ändrade vi på, då det var helt otolererabart. Hur kan vi se på medan vår lagstiftning och samhällsstruktur särbehandlar och diskriminerar utgående från sexualitet?

bildinblick

Vardagen slutade i att efterlängtad man återvände från Italien. Han hämtade också med sig halva Italien.

Vin, balsamico och ett kilo ost.

Han tömde Tax Free:n, har jag på känn.

Mjukaste scarfen i mannaminne, merinoylle, silke och cashmere. Helst skulle jag klä mig enbart i dylikt tyg, en overall kanske.

Nudlar i gott sällskap på soffan. Och italiensk glass, för att inte acklimatiseringen skall vara för tung.

Nästa dag vaknade jag okristligt (konstigt uttryck, goda kristna borde väl vara megalutherska och stiga upp i ottan och späka sig själv på grudn av att de begått synden Liv?) tidigt och gav mig iväg mot Korsholm på Svenska Kvinnoförbundets årsmöte. Jag var trött, men bevakade min miljö aktivt och vaksamt trots trötta ögat. TREDJE GÅNGEN GILLT i Österbotten. Tidigare besök: Pampas nationaldag, Närpes tomatkarneval.

Gamla tåg är så himmelens trevliga.

Sedan gällde motioner, årsmöte och politisk debatt.

Supé i Vasas natt och rödvin på småtimmarna.

Nästa dag var inte särdeles filmatisk. Sedan blev det Karins återkomst till helsingforsiska höjder och sedvanlig måndag. Känns så där. Tror att jag bott i dammhåla slash mögelbo i Korsholm och känner mig lika igg och spänstig som en djungelkatt.

svart och vitt i gråa landskap

Minister Hautalas svarteskapader är ett ypperligt tillfälle för mig med flera att analysera sina egna sätt att kategorisera och reagera. Jag insåg direkt att jag inte ville reagera lika kraftigt och att jag gärna skulle ha tänkt att detta kan tillskrivas kapitlet om mänskliga misstag. Skulle jag ha reagerat likadant med annat parti bakom minister/riksdagsledamot eller annan person i fråga än den för mig viktiga och beundransvärda Hautala? Nej, det skulle jag inte.

Sorgligt är det, men jag kan inte låta principen om lagens vikt bli mindre viktig på grund av att den som står i skottgluggen råkar vara en person och politiker jag ser upp till. Lag är lag och här har en minister brutit mot den lagen. Mänskliga misstag i all ära, men lagförbrytelser är en annan femma.

Argumentet att detta är inte en så farlig lagförbrytelse? Farligt, farligt säger jag. Vem skall få bestämma vilka lagar man får bryta emot och vilka inte. Det finns ett ord för det där med att medborgare får alla fritt välja vilka lagar de finner tillräckligt viktiga att följa. Anarki. Fungerar så där. Ett land var alla går omkring och får själva välja sina personliga laggränser är ett veritabelt Vilda Västern. Därför borde också detta Hautala-fall statuera exempel.

Det borde inte finnas gråzoner i hur ministrar följer lagen. GRÅ being the operative word. För skammen att hon sitter just i ministerarbetsgrupp för arbetet mot grå ekonomi och handlar svart i sitt privatliv. Ens den ena gången.

En annan diskussion som åter en gång är viktig är förstås vad vi får och kan kräva av politiker och ministrar och hur och vad medier skall föra fram politikers privatliv. För det är omänskligt att kräva övermänsklighet. Men en sak som inte borde vara övermänskligt är att följa finsk lag.

vårväntan

Veckan har varit en blandning av mycket jobb, frukter, paket, snöfall och trevliga ölstunder.

Har börjat beställa på Livbox och fick hem min första. Vårgrönt silkespapper slår aldrig fel.

Jag har tillrett smoothien för att orka om morgnarna.

Ätit furstlig frukost för att vara kraftfylld inför mötesdagar.

I denna dag, denna stund bestämde jag mig helt kallt och rått att det är slut nu mellan världen och mig och jag tänker aldrig mer gå ut innan blåsippor ute i backarna stå och så.

Drukit morgonkaffe ur emancipatoriska muggar.

Ätit Torre-lunch i fantastiskt sällskap.

Njutit av överbliven mötesmat while working.

Varit leopradklädd och prickigt pink.

Lekt långbent på det för mig enda möjliga sättet.

Vägra kallas gubbslem!

Nanna Johansson, en pärla. Vila vid denna källa.

Karin Palmén

I would drape myself in velvet if it were socially acceptable

Nå mig gärna, karin.hautamakiATgmail.com