en söndagsbrunch

03.09.2013 kl. 21:40

Denna söndag bjöds det på brunch åt familjerna som tack för all bröllopshjälp. Om hjälpen är episk behövs det en episk tackbrunch, kände vi.

Så på lördagens ställde jag mig som en god fru i köket och bakade och kokade. Här vevar jag ihop min cupcakesmet.

Caprese på cocktailstickor. Cocktailstickor är egentligen sjukt åttiotalistiskt, HEJ ANANAS OCH PRINSKORV PÅ PINNE (helst fastsatta i en halv vatenmelon - igelkottstyle), men med caprese fungerade det riktigt bra.

Sallad med vattenmelon, feta, avocado, mynta, rödlök. I stunden jag pusslade ihop min sallad var jag aningen rädd för mitt mentala tillstånd, att får man liksom vara sådan här? Den perversa njutningen jag får av det estetiska och goda kan inte vara helt normal.

Gjorde små och nätta smörgåsar (eller SNÖRGÅSAR som jag försökte humorcharma min omgivning med, ingen föll tillräckligt menar jag, hälsningar från Humormästaren). Mycket bra, kan rekommendera: egen pesto, dijon, basilika, mozzarella, gouda, goda charkuterier (inte i slemförpackningar, lösvikt). Sedan ställde jag dem i kylskåpet och pressas ihop under tyngd för att sedan vira smörgåspapper och knyta snören runt dem i hundra år och igen fundera på min inre hälsa.

Bjöd på lantbröd med olivolja, balsamico, tzatziki, feta och rucola. Enligt renodlad luthersk lära borde man väl inte få gråta av glädje när man äter mat man själv tillrett, men jag sket (som vanligt) i Luther, den mansgrisen och ärkehataren av allt som är gott. Pilutta dig, Luther, bjuder inte dig på brunch EVER.

Bjöd på köttbullarna som syns på bilden, en nyfunnen bekantskap. Har efter flera år de facto lyckats hitta garanterad köttbullsframgång, så måste förstås direkt börja äventyra och söka nya köttbullsinfluenser. Dessa är väldigt bra, sesamköttbullar med asiatiska undertoner. Rullade ett flertal, men de blev dåliga på bild på grund av så bråttom med livslevande gäster, hann inte fokusera tillräckligt på att till exempel fota min mat (vinner annars heller inte uppskattning i föräldragenerationen, har jag märkt, de tittar på mig som om jag behövde Freud å det snaraste). Så därför en tidigare bild på bullen, här med avocadosallad med en riktigt ypperlig lime-koriandersås, rekommenderar.

Vi ordnade en yoghurtbar, förstås.

Dryckesbaren med safter och smoothie.

Jordgubbscupcakes. Hann ej smaka på dem under brunchen utan först efteråt när jag låg nerbäddad i min soffa och såg på L word eller något annat lika utvecklande och intellektuellt söndagsstimulerande. Då var Luther igen min vän, för jag frågade ödmjukt av min man hur ingen lovsjungit mig tidigare under dagen då de ätit mina cupcakes, för de var så infernaliskt goda. Jag har utvecklats på denna bageribana, senast trodde min mor att mina cupcakes var en postmodern och ironisk konstinstallation. Min systerson var krasss och menade att de är lika goda som senast och faktiskt lika fula också. Jag menade att han är färgblind eller har inget sinne för nyanser, senast var de faktiskt neonröda och giftblå.

Bordsvy. Tabouleh, frukter, ägg, marshmallows. I annat bjöds det också på ostar, tzatziki, oliver, croissanter, marmelad och olika kaffen förstås.

Och massvis med macarons.

Samt te med mynta.

Jag hade egentligen tänkt och också gjort allt färdigt för grillade avocadon med pico de gallo, men alla började titta på mig med blickar som indikerar att man värderar ens intelligens i mindre uppskattande anda, så jag gav upp den tanken. Världen var också otacksam och ville inte ha champagne, men jag känner att den ädla drycken ändå hittar törstiga munnar, så ingen fara skedd.

Snipp, snapp, snut, now this brunch tale is slut.

smilla smilla
Kommentarer (6)
För denna brunch skulle jag gärna ha betalat en inträdesbiljett för. Ser otroligt gott ut! Duktiga du!
wonderland03.09.13 kl. 22:31
Tack!
05.09.13 12:14
Alltså än en gång, SÅ NAJS!! Kan du inte lägga upp recept på typ allt. Eller köttbullarna iaf. Och din tabouleh. Ååhhh.
Kugge03.09.13 kl. 23:12
Problemet är att jag sällan följer recept, tex tabouleh är gjord enligt fiilis. Men i denna typ 2 dl bulgur, en kruka mynta, en kruka persilja, fyra-fem tomater, en gurka, två-tre citroner, en rödlök, flingsalt samt mycket bra olivolja med svag senapssmak, peppar, bara att smaka av. Köttbullarna: bra aletkött, några klyftor vitlök, lite skorpsmulor, ett ägg, några matskedar sesamolja, en lök, mald ingefära, kanske färsk ingefära. Låt gärna köttbullssmet stå länge i kylskåp samt en tid i rumsvärme innan tillredning. Såsen hoisinsås (kring 1 dl?) , risvinäger (halv dl?) , soja (några matskedar), sesamolja (ngn matsked), några klyftor vitlök, mald ingefära. Doppa de färdiga köttbullarna i såsen, häll på sesamfrön och kanske lite färska örter/vårlök.
05.09.13 12:33
Jag, å andra sidan, skrattade däremot förtjust åt snörgåsarna! PERFEKT ordvitseri, diamantstjärna åt dig!
linnea p.03.09.13 kl. 23:14
Jag tackar ödmjukast!
05.09.13 12:33
Jag lovsjunger dig, o du brunchmästarinna!
catzo03.09.13 kl. 23:18
Jag pussar dig, å Catzo!
05.09.13 12:34
Åh va underbart gott det ser ut! Skulle va kiva att få se nå bröllopsbilder också hihi.. :)
Jenna09.09.13 kl. 16:24
Tack! Bröllopsbilder t'nkte jag sätta bara jag orkar förminska dem, herrejee ett sådant jobb, känner min lata själ.
09.09.13 21:30
Wow! Du är så duktig. Jag skulle ha uppskattat allt, även snörgåsar :) Kan du inte öppna ett bruncheri?!
Hanna13.09.13 kl. 10:19
Tack! Om allt skiter sig kan jag fundera på det här med bruncheri. Alternativt kan jag ordna BLOGGTÄVLING, brunch som pris, haha!
16.09.13 13:22

Karin Palmén

I would drape myself in velvet if it were socially acceptable

Nå mig gärna, karin.hautamakiATgmail.com