en höstlista en mörk höstkväll

04.11.2013 kl. 21:59

Och nu är lampan släckt och nu är natten relativt tyst och klar och nu stå alla minnen upp från närmast försvunna (senaste) dagar.

Det är höst och till hösten hör listor. Så, låtom oss göra Ratatas lilla lista för att fylla också denna måndagskväll med annat än filmer och duntäcken.

Beskriv din höst i tre ord.

Väntan, värme, vilsen.

Vad är det bästa/sämsta med hösten?

Bästa är hur en viss inåtvändhet är tillåten, att känna efter och vara varm inomhus och hemma. Att tystna och bygga bo med några kära, att det får vara just så stillsamt som det är mörkt och kallt och ruskigt ute.

Tove säger det, igen, bäst:

"Höstens lugna gång mot vinter är ingen dålig tid. Det är en tid för att bevara och säkra och lägga upp så stora förråd man kan. Det är skönt att samla det man har så tätt intill sig som möjligt, samla sin värme och sina tankar och gräva sig en säker håla längst in, en kärna av trygghet där man försvarar det som är viktigt och dyrbart och ens eget. Sen kan kölden och stormarna och mörkret komma bäst de vill. De trevar över väggarna och letar efter en ingång men det går inte, alltihop är stängt och därinne sitter den som har varit förtänksam och skrattar i sin värme och sin ensamhet."

Det sämsta är baksidan av samma mynt, att många och en själv drivs ner i en dvala som ibland kan vara tråkig och stampande och energilös. INte alls inåtvänt filosofisk utan tung och klumpig och energislösande. En rädsla att allt det roliga nog nu gått en förbi.

Hur höstmyser du?

Jag är experten på höstmys. Det är duntofflor och duntäcke, det är levande ljus och ljusslingor, det är te och kaffe och varma grytor och soppor som helst skall tillredas i flera timmar medan en lyssnar på opera i köket och kanske dricker rödvin och böcker och filmer och lite melankolisk musik ibland och promenader ute i rusket och halsdukar av episka proportioner och ylle och cashmere och kappor långa som digerdöden och ibland får man faktiskt äta godis i soffan, och soffan, den soffan, den är min hamn och mitt hem och min lykta i mörker, fyren ungefär och det är den där mannen med och yllesockor och att stänga ute mörker och rusk och ha det så innerligt varmt under ett täcke på en soffa i väldigt kvalitativt sällskap.

Ungefär så.

Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?

1) klä dig varmt när du rör dig ute och ha på dig skor som håller väta ute och tårna varma. Höjer livskvalitét något enormt i och med att motsatsen är det som nästan effektivast drar ner på både livskvalitét och livslust: att ha våta strumpor och känna sig urtvättad och iskall som hunden Ynk.

2) satsa på de där hatiska satans "guldkanterna i vardagen". Det må låta hemskt som Coelho och spysjuka, men om en nu en gång för alla är ganska mycket hemma: gör det fint och gosigt och trevligt att vara i. Och frossa i filmer, god mat och rena lakan som doftar gott. Gör mat som doftar gott och gläder ögat och smakar himmelskt och bygg bo i din soffa. Lägg upp frukosten vackert och fundera lite extra på hur gott kaffe kan dofta. TÄND FAST STEARINLJUS. Se till att någon regnig lördagsmorgon får bli kvar i sängen och lyssna på regn och läsa böcker och helst få någon att hämta kaffe till sängen. I allt: gör vardagen så trevlig och mjuk som möjlig.

3) det här är nästan det viktigaste: se till att träffa folk. Trots att du må känna dig trött och känna att yttervärlden kanske ändå är ond och om inte ond så kall nu i alla fall. Dra dig ut och träffa vänner och gå på fester. Föreslå kvällspromenader och kaffe. Bli supermysaren och ordna pepparkakskvällar.

Hur ser din höstoutfit ut?

Ankellång yllekappa i kamel som jag älskar så innerligt att jag ibland vill skriva limericker i dess ära. I annat leopard, nittiotal, blåa fiskarmössor, maiharen och läderkjolar.

har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?

Nåja.

Vad har du på TO-DO listan just nu?

Bli färdig. Planera paneldebatt jag leder om en vecka (med bland annat försvarsministern och min panik). Hitta intressant jobb. Skriv mera.

Några tips på hur man botar höstdeppigheten?

Följ mina visa ord som redan nämnts i texten. Träffa folk, gräv dig inte helt och hållet ner i melankoli, skaffa dig ett duntäcke på grund av det påminner så pass mycket om moln att de lättar upp stämningen och sinnet. Känn på möjligast mycket varm hud (ej i Silence of the lambs-bemärkelse). Planera revolution, lär dig nya saker så som morsekod eller språk, skaffa dig en färgläggningsbok.

Bästa musiken för regniga dagar?

Yann Tiersen, allmänt nästan all fransk musik och/eller dragspelsmusik, nittiotalsdängor för att muntra upp stämningen.  Och kungen av dem alla: TOM WAITS.

Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?

HÅHHÅ så I got tipz for you, är filmkonnosör och storbrukare. Men sorgligt nog för er är jag också för lättjefull för att just nu knåpa ihop Den Ultimata Höstfilmslistan. Börjar med allmänna tips så som skräckfilmer (helst spanska), franska filmer, thrillers (helst just franska), gamla musikaler (fast om paraplyn i Cherbourg eller regndroppar som faller på ens huvud och ack så det är skoj), nya musikaler (helst av Baz Luhrmann), galna filmer (helst japanska), ritade filmer (helst japanska), dystra till det med Kaurismäki, muntra upp det med Picassos äventyr, känn vild spaghettiväster i dig med Leone-filmer, beundra Marilyns humor i Some like it hot, se Kidman tappa det i The Others, beundra Wednesday i Addams family, se Hellraiser-filmerna bara för att.

Av serier finns det en vinterklassiker över dem alla: Twin Peaks. Koka kaffe, baka körbärspaj, omringa dig med uppstoppade djur och kör.

Vilka bloggar frossar du i för tillfället?

Läser ganska dåligt med bloggar just nu. Men alltid Peppe, alltid Catariina, alltid Smulan. Länkar hittas till höger. Och ja, KARIN förstås och den nyaste bloggbabyn! Överväger att försiktigt börja tycka om babyn.

Vad är den höstigaste maträtten?

De tidigare nämnda sopporna och grytorna. LASAGNE. Allt som tar länge att laga och värmer till och med ens kalla inre kärna. Thairöror, nudelsoppor, chili con carne, boeuf bourguignon, linsgrytor, ingefära i olika former, vitlök och örter. Kokosmjölk och tomatsåser som kokar i timmar. KORIANDER.

Var hänger du helst under helgen?

Hemma, hos vän/ner, på brunch, på stan, i skogen (hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha).

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?

Till Stockholm skall jag (inte Heppeneppetepp) på fredagen, annars tyvärr icke. Om jag får jobb och mera peng vill jag åka till Island och hälsa på kär vän och försöka hitta de ultimata bevisen på att troll och magi nog existerar ens på Island.

Hur förbereder du dig för vintern?

Samlar värme, har tvättat alla duntäcken och dynor för största möjliga maximumfluff, gör listor.

Alla bilder från min Pinterest.

smilla smilla
Kommentarer (3)
"skaffa dig ett duntäcke på grund av det påminner så pass mycket om moln att de lättar upp stämningen och sinnet" Just bra! Tur att jag äger ett duntäcke
Lisa05.11.13 kl. 17:20
Duntäcke is the best! Fattar inte dem som inte tycker om duntäcken? HUR?
05.11.13 23:24
Ååååh! Puss! Bästa höstlistan jag läst förresten. Ska nu gå ut i stormen FÖR JAG HAR SLUT PÅ STEARINLJUS. Du förstår paniken.
Smulan05.11.13 kl. 18:34
PUSS! En behöver sina stearinljus.
05.11.13 23:25
Varför fattade jag inte det där med höstskor tidigare i livet, skulle ha sparat ett par levnadsår tror jag! Köpte helt för dyra skor i år, men det är ok, de ska räcka i resten av mitt liv och jag tar dom med i graven typ. Så mycket älskar jag dom. Stövlar ftw!
Jooles06.11.13 kl. 22:53
Alltså I LOVES TORRA TÅR AND I CANNOT LIE. Iofs är jag också kvinnan som älskar extravaganta skor, men kan som tur kombinera dessa i tex maiharen. Jag har också vadat igenom åtskilliga höstar med våta fötter. Mycket obehagligt.
07.11.13 14:20

Karin Palmén

I would drape myself in velvet if it were socially acceptable

Nå mig gärna, karin.hautamakiATgmail.com