tre gånger höstmat

07.11.2013 kl. 14:20

Kära (möjliga) läsare,

I dag är dagen vi fortsätter i höstmysets tecken och fokuserar på något som gör världen rundare och godare. Med andra ord mat.

Bilderna är ej tagna med precision eller pedanteri, så fear not, fotobloggar, här finns det då ingen som försöker utkonkurrera er. Det är den varma mattanken som räknas och den goda viljan.

En av de okrönta kungarna av höstmat är förstås Peppar "Blodartär" Biffen. Bilden ovanför skriker YOU CAN'T IGNORE MY RETRO. Det må vara retro, men det är gott. Inrefilé med gräddig* pepparsås serverat med vitlöksgräddpotatis är inte enbart orsaken till förtidig blodartär-is-no-more-döden utan det är också riktigt sjukt gott. Denna portion med sin lustiga lilla nittiotalstomat serverades på Amigo. Restaurangen som lyckas vara både nittiotalskitschig och sjukt biffbra.

* Skrev för "gäddig pepparsås". Känner att det vore en förbannelse och en farsot.

Hösten mår så gott av asiatisk mat, de typ kramar varandra. Smeker varandra ömt och kanske till och med aningen sensuellt. Här en version av den perfekta pyttipannerätten pad thai. I salig röra bor där bland annat nudlar, ägg, koriander, vitlök, lime, chili, fisksås, nötter och vårlök. Tillåt mig redan här tipsa om höstmatens bästa vän: bra sesamolja. Det är som balsam ungefär och gör allt lite till mycket godare.

Det liksom går inte att fota denna mat på instagram-estetiskt vis (inget går just nu att fota i och med Ragnarök-mörkret vi kallar "november"), men den är hösten personifierad. Linsgryta. Om än jag inte i dessa dagar kan mera äta det utan att tänka på att det är så jag tror Catzos kostcirkel ser ut. Detta har blivit Catzo-rätten (efter riskakor. Känner vi till någon annan bloggares matpreferenser så väl som Catzos? WE SALUTE YOU).

I alla fall är rätten både god och mustig och mysig. Morötter, lök, vitlök, chili, linser, tomat, curry.

I går knåpade jag ihop vietnamesiska vårrullar och fann att det var gott. I dessa avocado, morot, gurka, koriander, spenat, vårlök samt kyckling kokat i ingefära och vitlök. Serveras här med chili-joriandersås och jordnötssås. Det är något jag rekommenderar varje orolig själ.

Jag har också tillrett alla höstmaträtters riktiga kung lasagnen, men det går inte alls att fota, speciellt då man efter cirka 2,5 timmars tillredande måste vänta minst en kvart till. Efter det länner man inte direkt för att fota. Utan för att ÄTA.

Se dessa till exemåel som tips om du förgås av novemberångest någon kväll.

Eder Egna,

Höstmysets mästarinna

smilla smilla
Kommentarer (5)
Slurp.
Fast lite fundersam med linssoppan är jag nog. Den har fin färg, för jag tycker att maten skall vara mörkbrun på hösten men annars. Hmmm. Borde kanske smaka före jag dissar den.
Linnea11.11.13 kl. 17:07
Nu förstår jag inte, är linsgrytan för brun eller brun för sent?
12.11.13 14:14
Hi-hi. Soppan har fin färg men konsistensen ser lite ut som en gammal hjärna.
Och när jag får tvångstankar är de, ja tvångstankar.
Linnea13.11.13 kl. 21:23
Ah, förstår, ibland får man en fix idée. Och den var väldigt god, trots sin grytiga konstistens!
13.11.13 23:00
Men alltså exakt vad använder en sesamolja till?

Snart ska jag blogga mer om mina matvanor! Känner att det finns ett stort behov för tipzz på svåra maträtter som jag kan tillreda tillsammans med en katastrof.
catzo17.11.13 kl. 21:23
Jag använder det för att steka grejer med asiatisk touch, till olika såser, till vissa marinader etc. Tänk ysins korianteriwok, fast bättre. Ja, bra bloggidé, I approve. PUSSAR
17.11.13 22:22
Aj gud. Pepparbiff är himmelen på tallrik! Nu känns min linssoppa (som jag ännu måste tillreda, might I add) riktigt lame! Ps grattis till nya jobbet, kanske vi ses på glöggen om jag orkar masa mig dit!
Jooles27.11.13 kl. 16:58
Hade inte ätit hederlig pepparbiff på flera år och när jg äntligen åt det igen kändes det som att komma hem (till ett kötthem). PS TACK! Hoppas vi ses då!
30.11.13 23:03
Hah, missade på något underligt sätt att du också lagat linssoppa. Dreglade väl för mycket på skörmen över biffen!
Jooles27.11.13 kl. 17:01
Man måste finna balansen i denna värld!
30.11.13 23:04

Karin Palmén

I would drape myself in velvet if it were socially acceptable

Nå mig gärna, karin.hautamakiATgmail.com