I like lysande renhuvuden and I cannot lie

30.11.2013 kl. 18:36

Visst lever hon.

Men mest har hon levt med akademiska förtecken och med stress i halsgropen och fingertopparna och kanske lite också i ögonlocken och hypothalamus.

(nu måste vi överge berättargreppet i form av tredje person-singularis)

Har bland annat:


Besökt Stockholm och strosat omkring samt festat in några trettioåringar och ätit superfrukostar. Dansat till Leila K, som sig bör på alla bra fester. Just nu upplever vi en underbar nittiotalsrenässans och inget smakar mig lika bra i festsyfte som bitterljuva minnen från egna nittiotalsdiscon. Nostalgi, billig festfiilis bor där.

Jag trots extrem ohuslighet ibland vandrat omkring i förkläde, mest för att förklädet i fråga är mycket fint och ger i alla fall lite näring åt chimären som är att försöka upprätthålla renlighet och hemmaglöd.

För en månad sedan hade jag ännu tid att laga lasagne. Det viktigaste i lasagneprocessen är förstås att avsmaka vinet som skall i.

Jag sportade också med att vara årets syster. Efter att ha festat till fem vevade jag ihop en födelsedagskaka åt yster syster. Ja, klart att det är saft ni ser i decilitermåttet. Jag var svag och upprörd över kakbaket i krabbis.

Jag har bejakat min inre leopard och köpte en leopardmössa av rang i Stockholm. Den har en neongul tofs som sorgligt nog är fräckt avskuren ur denna bild. Ville stolt förevisa min toppiga leopardluva i all sin prakt, men har a) för stort huvud eller b) för korta hamsterarmer för att få med hela härligheten på bild.

Varför jag haft så bråttom de senaste veckorna? Bland annat för att undrens tid ej är förbi och jag har ritkigt på riktigt i den riktiga världen skrivit på gradun min. Ibland gått en promenad ner till stranden och druckit filosofiska latten för att upprätthålla ett insiprationsflöde i förhållande till nedtystande av självet och depression i postindustriella länder.

I annat har jag varit föreningsaktiv, grundat anti-rasitsik grupp, lett en debatt med bland annat försvarsministern och inte ALLS varit nervös inför det, sökt jobb, gått på arbetsintervjuer och fått jobb. Så där bland annat.

Men frukost måste man oberoende hinna med, annars är jag inte med. Om än till och med jag, kvinnan som oftast är noggrann med att kostcirekln är mer som ett spenatblad än en pizza, har drabbats av tidspressen den senaste månaden. Så istället för mångsidiga sallader med quinoa och brysselkål har vi ibland levt på nauravat nakit ja ranskalaiset och choklad till frukost-menyn.

Det är egentligen mycket konstigt att de finns av de perioderna i ens liv, då man för för sig att det helt enkelt inte finns tid för näringsrik mat, sömn och städning. Evigt faktum är att man skulle må bättre av att ta sig tiden att slänga ihop sallader istället för frysfranskisar i ugn, sova istället för att hyperventilera av oproduktiv ångest, och städa istället för att gå omkring och äcklas av sitt hem (de påstår ju att ens hem helst skall kännas som en trygg hamn i en hjärtlös värld, inte en smutsig bakgränd i Napoli).

Jag har fått äta frukost på Min Morgon och det är helt enkelt mot De Finlandssvenska lagarna att inte fota det.

En kväll gick vi på opera. En mycket bra sådan och det gav näring åt min torftiga själ som koncenterat sig helt på vetenskaplig relevans istället för kulturella nöjen.  En stund var jag dock skeptiskt inställd till just den dagen som slutade i opera: först en timme tandhygienist, sedan två genomgångar av gradu à la sågning, sedan intensivskrivande fram till tre timmar opera. Man kunde ha känt att den dagen var skapad av någon som hatar mig, man kunde.

Nu gäller de sista kraftanspänningarna för den där evigt medhängande och infernaliskt irriterande gradun. Men man måste ändå få duka fram lördagsfrukost, kände jag. Kungsmörgåsar och granatäppel är bra motivator och bränsle för vetenskapligt alster.

För att uppmärksamma inkommande jul har jag hängt upp julljus. Och vad än min man kan tänkas påstå står det faktiskt "hej" där.

Samma man har mött min lysande idé om ett lysande renhuvud med djup skepticism, emn han har rent objektivt sett fel. Det är bokstavligen lysande med lysande renhuvuden.

Må det ljust leda mig vidare i detta novembermörker. Snart är det december och på måndagen börjar jag nytt jobb och nya tag. Sjukt spennis.

smilla smilla
Kommentarer (2)
Är nu mkt sugen på att skaffa ett lysande renhuvud. Du är sannerligen en inspiratör.
catzo01.12.13 kl. 18:25
Den är helt bäst, förtjusande direkt.
06.12.13 22:03
Oj jössus har de så där fina morgonmål på tv? På Morgonöppet har vi en panna med kaffe som stått där sen förra seklet. Och en vattenkokare.
Fager Dam04.12.13 kl. 23:48
Jo, de brukar nog ha ganska ljuvlig frukost där. Denna var nog speciellt mysig.
06.12.13 22:03

Karin Palmén

I would drape myself in velvet if it were socially acceptable

Nå mig gärna, karin.hautamakiATgmail.com